dinsdag 19 juni 2007

EenVandaag: Adoptiestop in zicht?

Adoptie is een aflopende zaak. Binnen vijf tot tien jaar behoort adoptie van gezonde kinderen tot het verleden. Dat zegt Ina Hut, directeur van de grootste adoptieorganisatie (Wereldkinderen). Hut deed de uitspraak op een congres en naar aanleiding van recentelijke adoptieschandalen in Nederland en Denemarken. Dat adoptie toe is aan kritische evaluatie wordt binnen en buiten de adoptiewereld al langer beseft, maar een volledige stop? EénVandaag spreekt hierover met Hut, maar ook met adoptiedeskundige Roelie Post.

Bekijk video

dinsdag 5 juni 2007

‘Internationale adoptie is eigenlijk kinderhandel’

DE VOLKSKRANT
Interview Van onze verslaggeefster Margreet Vermeulen
Amsterdam - Een Nederlandse EU-ambtenaar schreef een boek over ervaringen met Roemenië.
ARTIKEL

‘Het is een heel zware boodschap. Maar interlandelijke adoptie is gelegaliseerde kinderhandel. Een blank kind is duurder dan een zwart kind. Afrikaanse kinderen zijn gegarandeerd aidsvrij. Als dat geen handel is? Veel adoptiekinderen zijn bovendien geen wees. Ze zijn hier vooral omdat de afgesproken quota gehaald moeten worden.’

zaterdag 2 juni 2007

KAPOT DOOR "ADOPTIEMAFFIA"

De Telegraaf

Het schandaal rond vijftig illegaal geadopteerde Indiase kinderen vormt slechts het topje van de ijsberg. Alleen de afgelopen maanden kwamen soortgelijke praktijken aan het licht in Sri Lanka en in Nepal waar honderden kinderen tegen grof geld zijn doorgesluisd naar Westerse (waarschijnlijk ook Nederlandse) adoptieouders, pedofiele netwerken en mogelijk zelfs naar criminelen in de weerzinwekkende handel in organen.

Roelie Post, Nederlands ambtenaar bij de Europese Commissie, had in Brussel jarenlang het beruchte dossier 'Roemeense kinderen' onder haar hoede. Ze zag hoe het gekwelde land van wijlen communistisch dictator Nicolae Ceaucescu dapper overeind krabbelde, maar kreeg te maken met de machtige, internationale lobby van Westerse zakenlui, politici en zelfs regeringsfunctionarissen die de buitenlandse adoptiestromen in tact willen houden en liefst zien groeien. Haar verzet bracht haar in problemen: onze landgenote werd bedreigd en uitgerangeerd. Vandaag exclusief in De Telegraaf het schokkende verhaal van de Nederlandse kinder-klokkenluidster in Brussel.