donderdag 2 augustus 2007

NOVA - ADOPTIE of KINDERHANDEL

Naar aanleiding van het recente adoptie/kinderhandel schandaal in Sri Lanka had NOVA me vanavond uitgenodigd - het programma is online te bekijken:

ADOPTIE OF KINDERHANDEL

2 opmerkingen:

dickschilstra zei

Geachte mevr. Post,

Gisteren heb ik met enige verbazing het interview in Nova gezien. Naar mijn mening bent u wel heel generaliserend in uw uitlatingen. U geeft namelijk aan dat de misstanden die destijds in Roemenië speelde algemeen zijn voor alle herkomstlanden. Dit is zeer onterecht. Daarbij zult u ook weten dat het sluiten van Roemenië als adoptieland geen verbetering heeft opgeleverd voor de situatie van de kinderen in de kindertehuizen ter plekke. De filmbeelden daarvan staan mij nu nog op het netvlies. Ik zou zo graag eens van u horen wat uw realistische oplossing voor die kinderen die zonder enige kans op opgroeien in een liefdevol gezin is. Want met het verbieden of afschaffen van internationale adoptie zijn die kinderen letterlijk het kind van de rekening. Het recht van een kind om op te groeien in een liefdevolle en stabiele gezinssituatie gooit u daarmee voor tal van kinderen zomaar de prullebak in.

Er is een scheidslijn tussen adoptie en kinderhandel, dat laatste dient uiteraard ten alle tijde voorkomen te worden. Een goede controle hierop is daardoor noodzakelijk. Op dat punt zal niemand het met u oneens zijn (ook geen evt. bestaande adoptielobby). Ik sterk me in de gedachte dat dit aan de kant van Nederland door de huidige wet- en regelgeving samen met het Haags Adoptie Verdrag zo goed mogelijk geregeld is. O.a. het Haags verdrag en de bijdrage die (aspirant) adoptie ouders moeten betalen hebben er in tal van landen voor gezorgd dat de situatie van de kinderen in de kindertehuizen structureel is verbetert.

Roelie zei

Geachte heer Schilstra,

Dank voor uw reactie. Mijn boek is inderdaad gebaseerd op mijn ervaringen met/in Roemenië. Helaas is het zo dat adoptie ertoe leidt dat veel kinderen in tehuizen belanden vanwege adoptie, en bestaan de misstanden niet slechts in Roemenie. Als achtergrond verwijs ik u graag naar de text van de Raad van Europa:

International adoption: respecting children's rights:
http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta00/EREC1443.htm