donderdag 18 oktober 2007

KRO Reporter - De Markt voor Adoptie

Zondag 21 oktober, 21.50 uur Nederland 2
Herhaling: Dinsdag 23 oktober, 10.25 uur Nederland 2

Zie achtergrond van sprekers in de uitzending

Zie exclusief achtergrond materiaal - Hilbrand Westra en Roelie Post

Ooit leek het puur idealisme. Inmiddels is adoptie een wereldwijde kopersmarkt geworden. Een markt waar de jongste, de gezondste en de blankste kinderen gaan naar de meest betalende vrager. Een overspannen markt bovendien. Volgens Unicef zijn er voor ieder kind 25 ouderparen beschikbaar. Over ouders die in hun wanhopige zoektocht de grenzen van de regelgeving aftasten, prijzen opdrijven en omstreden organisaties aan het werk zetten.

Dertig jaar geleden was adoptie vooral idealisme. Geef een kind een kans. Nu is adoptie vooral de laatste optie. In de westerse wereld wachten wij steeds langer met het nemen van kinderen. En als we dan nog willen, dan lukt het steeds vaker niet meer. Het aantal ongewenst kinderlozen groeit. Voor hen is adoptie steeds vaker het laatste redmiddel.

In de uitzending komen onder andere Nederlandse adoptieorganisatie aan het woord. Zij erkennen het bestaan van de markt, maar doen naar eigen zeggen niet mee aan de prijzenslag. Zij betalen wat ze hebben afgesproken. Geen cent te veel en zeker niet onder de tafel. Nederland als netste jongetje van de klas. Waar landen als Amerika en Frankrijk de kindertehuizen in de 3e wereld feteren met luxueuze banketten en dikke dollarcheques, geven wij een lullig zilveren schaaltje. Met inscriptie. Hoe netjes zijn onze adoptieorganisaties? In hoeverre is de marktwerking ook hier doorgedrongen? Wat moet je betalen voor adoptie? En krijg je korting op kinderen met een afwijking?

Volgens de Nederlandse adoptieorganisatie wereldkinderen verandert het aanbod van kinderen. Omdat we op de internationale markt minder betalen, krijgen we steeds vaker alleen de minder gewilde kinderen aangeboden. Kinderen met een hazelip, of een klompvoet of een ontwikkelingsachterstand bijvoorbeeld. En lang niet iedereen wil zo'n kind. De meesten willen een gezonde baby. Die zijn er steeds minder en dus wachten veel ouders vooral. Jaren soms.

Steeds meer ouders wachten niet meer. Zij nemen zelf het initiatief. Ze gaan naar de Verenigde Staten. De markt waar je een baby van een paar dagen oud kunt adopteren. Nog geen tien jaar geleden kwamen er een paar kinderen per jaar uit de Verenigde staten , maar dit jaar worden dat er meer dan zestig. Dit zogenoemde zelfdoen uit de VS groeit explosief. Het is de manier om snel een jonge baby te krijgen. Als je maar betaalt. Fors betaalt. Aan de Amerikaanse commerciële adoptiebureau's die het allemaal regelen. De Nederlandse organisatie die het moet controleren, de stichting Kind & Toekomst, luidt in Reporter de noodklok. Ze kunnen de controle niet goed uitvoeren. Zij maken zich grote zorgen over de biologische moeders die de kinderen afstaan. De import van kinderen uit de VS moet stoppen, aldus de stichting.

Geen opmerkingen: