Van de website van Netwerk: Chinese kindertehuizen betalen geld aan vinders die kinderen afgeven bij tehuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Justitie naar aanleiding van een Netwerk-reportage over adoptie uit China. Volgens China gaat het om 'symbolische bedragen'.
Netwerk wist de hand te leggen op de inhoud van een conceptbrief over dit onderwerp van Justitie-minister Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer. Daarin gaat hij in op de ophef die in maart ontstond over adopties uit China naar aanleiding van een reportage van Netwerk. Uit die reportage bleek dat kinderhuizen in de provincie Hunan betalen voor kinderen die er worden binnengebracht. Uit deze provincie komen veel ook Nederlandse- adoptiekinderen. Daarop stelde het ministerie een eigen onderzoek in. In het concept-rapport noemt het ministerie het Chinese adoptiesysteem 'kwetsbaar'. 'Met enige regelmaat wordt melding gemaakt van mogelijke nieuwe onregelmatigheden', aldus het rapport.
De Chinese adoptie-organisatie heeft tegenover het ministerie erkend dat er 'symbolische bedragen' betaald worden aan vinders die kinderen afleveren bij kindertehuizen. Uit de Netwerk-uitzending van afgelopen maart bleek dat aan vinders halfjaarsalarissen werden betaald. Volgens het Haags Adoptieverdrag, dat zowel Nederland als China hebben ondertekend, is het verboden om vinders van kinderen te betalen.
'Not a dollar, not a cent', aldus het Haags Permanent Bureau inzake het Adoptieverdrag tegenover Netwerk in maart. Uit de brief aan de Tweede Kamer blijkt dat Justitie eraan twijfelt of dit verbod nageleefd wordt in de provincies. 'Veel kinderhuizen zijn gelegen in arme regios waar kleine bedragen van grote betekenis kunnen zijn', aldus het rapport. Dat kan kinderhandel stimuleren.
Emeritus-hoogleraar Rene Hoksbergen spreekt in een reactie van 'een kritisch rapport'. Hij twijfelt over nieuwe adopties vanuit China. Hoksbergen: 'Het is voor Nederland buitengewoon moeilijk om na dit rapport op dezelfde wijze door te gaan. Maar het is aan de adoptie-organisaties om hier een besluit over te nemen'. In de uitzending van Netwerk van vanavond reageert ook een Chinees echtpaar op de bevindingen van het ministerie. In maart zei het echtpaar in Netwerk dat hun kind was afgepakt door de autoriteiten vanwege de Chinese 1-kind-politiek. In het concept-rapport schrijft Justitie dat China het verhaal van de ouders ontkent. Het ministerie laat het bij de constatering dat 'de lezing van Netwerk op belangrijke punten afwijkt van die van de Chinese autoriteiten'.
Hirsch Ballin ziet op basis van het rapport geen aanleiding om te stoppen met adopties uit China. Hij roept alle betrokken partijen wel op tot 'voortdurende waakzaamheid en het kritisch volgen van adoptie'. En hier de mening van de verantwoordelijken van het Haagse Verdrag, opgenomen door Netwerk in maart 2008:
dinsdag 9 september 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)